Díjak és elismerések a 2021/2022-es tanév megnyitása alkalmából

szeptember

03.

kitüntetés

Szeptember elsején Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata is, továbbá a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa is ünnepi ülést tartott. Ez alkalmakból Karunk több polgára is elismerésben, díjban részesült.

Szeptember elseje nem csak az akadémiai év kezdetét jelentő dátum, hanem Pécs Város Napja is. A Pécsi Nemzeti Színházban megtartott ünnepi ülésen Péterffy Attila polgármester a város nevében adott át elismeréseket olyan pécsi polgároknak, akik munkájukkal építették, formálták a város közösségét.
    Pro Communitate díjban részesült a Jelenkor folyóiratot kiadó Jelenkor Alapítvány. A szerkesztőség tagjai között csupa egykori hallgatónkat köszönthetjük: Ágoston Zoltán főszerkesztőt, Görföl Balázs főszerkesztő-helyettest, Mohácsi Balázs szerkesztőt és Kiss Tibor Noé tördelőszerkesztőt. Ugyancsak Pro Communitate díjat vehetett át a Pécs Bike Maffia. Oszlopos tagjai, Knyihár Éva és Nyers Szilvia szintén alumnusaink, Karunk szociális munka szakán végeztek. A város sajtódíját, a Várady Ferenc-díjat idén Balogh Robert író, költő és újságíró kapta, aki intézményünkben szerzett magyar szakos diplomát.

A városnapi ünneppel egy időben a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa is megtartotta ünnepi, tanévnyitó ülését a Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából. Az alkalom egyben a centenáriumi rendezvénysorozat nyitóeseménye is volt.
    Hagyományosan az Magyar Felsőoktatás Napján nevezi ki Áder János köztársasági elnök az egyetemi tanárokat. Idén a PTE BTK 3 oktatója ölthette fel professzori talárt: Feischmidt Margit, a Társadalom- és Médiatudományi Intézet professzora, Hornyák Árpád, a Történettudományi Intézet egyetemi tanára, valamint Tarrósy István, a PTE nemzetközi igazgatója és a Társadalmi Kapcsolatok Intézetének professzora.
    Font Márta, a Történettudományi Intézet nagyrabecsült professzor emeritája Nagy Lajos király-díjban részesült a Pécsi Tudományegyetemért végzett áldozatos munkája elismeréseként, mellyel hozzájárult a magyar felsőoktatás, a tudomány és a kultúra fejlődéséhez, valamint a Pécsi Tudományegyetem sikereihez.
    Egyetemi Kultúráért díjat vehetettek át a PSZIESZTA-Pécsi Pszichológus Napok szervezői, az 1996 óta a BTK-n szervezett, a pszichológia tudományterület sokszínűségét bemutató tudományos és ismeretterjesztő programjaik elismeréseként.
    Az Egyetem rektora Alma Mater emlékérmet adományozhat évente egy fő diplomát szerző és egy fő doktori fokozatot szerző egyetemi polgár részére, amennyiben kiemelkedő tanulmányi eredménye mellett az egyetemi közösségért is jelentős, meghatározó munkát végzett. A bölcsészhallgatók közül idén ezt Kniesz Adrienn vehette át, aki egyetemi tanulmányai alatt a Szociológia Tanszék demonstrátoraként és hallgatói képviselőjeként, kiváló tanulmányi eredményével és a 2021-es OTDK-n elért 3. helyezéssel járult hozzá a Kar hírnevének öregbítéséhez.

Szívből gratulálunk a díjazottaknak! Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

Forrás: UnivPécs